Istoricul Bisericii Rusenii Noi

Istorie Octombrie 28, 2012

 

Denumirea satului Rusenii Noi provine de la coloniștii ruteni (rusăneni) veniți aici din zona Ucrainei între anii 1710-1712. Satul Rusenii Noi, aşezat la 5km distanţă de reşedinţa comunei, legat fiind de aceasta prin drumul comunal 20, are o suprafaţă de 51ha intravilan cu 130 gospodării şi 375 locuitori, oameni foarte cinstiţi, liniştiţi, muncitori şi cu frica lui Dumnezeu. Ocupaţia lor de bază este agricultura cât şi lucrul la diferite interprinderi din Iaşi. Relieful predominant al satului este deal, satul fiind străbătut de un mic râu.

 

Parohia Ortodoxă din satul Rusenii Noi, a fost înfiinţată în anul 1999, prin purtarea de grijă a Prea Fericii Sale Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la solicitarea şi din dorinţa credincioşilor acestei comunităţi de a avea un locaş propriu de închinare. Trebuie menţionat faptul că această parohie nu a avut un locaş de cult până la data mai sus menţionată. În sat exista doar un paraclis şi o clopotniţă, ambele construite din lemn în cimitirul satului care a fost înfiinţat în jurul anului 1950, unde să poată fi înmormântaţi morţii satului.

În anul 2000 s-a sfinţit locul pentru biserica tot în curtea cimitirului de către Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul înconjurat de un sobor de preoţi. Fundaţia a fost turnată sub păstorirea preotului Chirica Dumitru, iar ridicarea ei pana la acoperiş inclusiv a fost facută de către preotul Țibulcă Ioan Darie. În toamna anului 2003 a fost numit preot paroh la aceasta parohie preotul Mihalache Ionuţ. Până în prezent construcţia bisericii a fost finalizată în proporţie de 90%, urmând să fie terminată pictura şi împodobirea bisericii cu catapeteasmă, construită prin efortul enoriaşilor.

Arhitectura bisericii este sub formă de navă fără abside. În interior pridvorul este despărţit de restul bisericii printr-un perete.

Pictura bisericii s-a început în anul 2009 de către pictorul Marian Pendos din judeţul Iaşi.

Înainte de a fi ridicată această biserică credincioşii din satul Rusenii Noi aparțineau cultic de parohia Ruseni, aflată la cca. 1-2 km distanţă. Până în anul 1950, creştinii ortodocşi din Rusenii Noi îşi îngropau morţii lor în cimitirul Bisericii din Ruseni.

Pe timpul regimului comunist, a existat o iniţiativă îndrăzneaţă a credincioşilor din satul Rusenii Noi de a construi o biserică proprie. În acest sens a fost construit un paraclis din lemn, dar din nefericire nu a rezistat intemperiilor.

În anul 2006 s-a construit clopotniţa bisericii cât şi o anexă, ea funcţionând ca magazie.

În prezent lucrările de construcţie sunt aproape de finalizare, fiind finanţate în proporţie de 95% din fondurile proprii ale parohiei. Acest lucru face ca ridicarea locaşului de cult să se desfăşoare în limitele posibilităţilor enoriaşilor şi al eventualilor donatori.

Adresa bisericii este următoarea: sat Rusenii Noi, strada Nouă, nr. 2, comuna Holboca, judeţul Iaşi.

PREOŢI care au slujit în această parohie:

1. Pr. Lazăr Vasile - suplinitor

2. Pr. Chirica Dumitru - suplinitor

3. Pr. Ţibulcă Ioan Darie (între anii 1999– 2003) - suplinitor

În prezent parohia este păstorită de pr. Mihalache Ionuţ (paroh), din anul 2003, luna septembrie. Parohia Rusenii Noi se află situată la 17km de Iaşi. Aici se poate ajunge pe ruta Iaşi - Dancu - Rusenii Vechi - Rusenii Noi, drum asfaltat sau Iaşi - Valea Lungă - Rusenii Noi drum pietruit.